Ocluzia endovenoasa cu laser (ELVO) implica o procedura clinic consacrata ce presupune introducerea in vena bolnava a unei fibre optice sub control ecografic, care se executa sub anestezie locala (nu necesita anestezie generala). Ratele de succes sunt conform studiilor clinice de exact 95%.

Vena nu este indepartata din picior (ca in cazul operatiei clasice), ci este ”sclerozata” de energia laser si descompusa in mod natural de organism dupa aceea.
Printr-o punctie minima in piele de diametrul unei injectii se introduce in vena afectata un fascicol laser foarte subtire cu un diametru de circa 0,5 mm.

Fibra optica este conectata cu un laser vascular care emite energie luminoasa la capatul liber aflat in contact cu vena.
Energia "topeste" si "sigileaza" vena dilatata, care se micsoreaza pe masura ce fibra este retrasa.
In continuare energia laser aplicata incalzeste peretii venosi la o temperatura care conduce la o contractie si in final la o ocluzie a segmentului venos afectat.
Refluxul patologic este astfel eliminat si se restabileste o circulatie a sangelui normala.

Procedura se poate efectua ambulatoriu fara anestezie generala si permite pacientului reluarea activitatii normale in scurt timp.
Actionand din interiorul venei, sub control ecografic, nu raman cicatrici si nu exista durere postoperator, iar pacientul poate parasi spitalul in cateva ore pe propriile picioare.

Recomandarea de tratament cu laser endovenos se face dupa un diagnostic precis care presupune efectuarea unui examen clinic flebologic si a unei ecografii Doppler care sa permita realizarea hartii bolii venoase, inclusiv a valvelor afectate si a punctelor de reflux venos.